Heftalice i rasheftivači

Heflalica (heft mašina) je mehanički uređaj za spajanje papira i predstavlja nezamenjiv kancelarijski pribor bez koga se ne može zamisliti normalno funkcionisanje jedne kancelarije.

Heftalica za papir je nastala kao potreba ljudi za spajanjem više listova papira, i od samog njenog nastanka prošla je veliki put da bi danas bila onakva kakvom je mi poznajemo, a to je praktična, udobna za korišćenje i funkcionalna.

Mogu biti različitih oblika, veličina, kapaciteta i snage. Upravo prema svemu navedenom možemo napraviti podelu na:

  1. Ručna heftalica - za nju možemo reći da je klasična ili tradicionalna i radi na principu poluga. Ima dugačku, ergonomski oblikovanu dršku koja prijatno leži u ruci, u proseku mogu spajati do 50 listova.
  2. Stona heftalica je takođe klasičan kancelarijski pribor koji koristi standardne klamerice 24/6, i ima kapacitet spajanja od 10 do 70 listova papira.
  3. Električna heftalica je donela napredak kako u brzini rada tako i po pitanju količine papira koju može da spoji. Koristi se uglavnom u kancelarijama koje imaju na dnevnom nivou veliki protok papira. Mogu odjednom spojiti do 100 listova papira.
  4. Velike heftalice za papir su posebno dizajnirane i izrađene da mogu da spoje odjednom veliki broj listova - 100 ili više, one mogu biti mehaničke ili električne. Njihova jaka konstrukcija koja je uglavnom izrađena od metala omogućava lako spajanje veće količine papira. Ovi uređaji mogu koristiri klamerice različitih veličina - veličina klamerica zavisi od dubine heftanja, odnosno od broja listova koji trebaju da se spoje. Gumirano podnožje sprečava klizanje i grebanje.
  5. Mini heftalice, kao što naziv kaže, imaju malu dimenziju, mogu koristiti različitu veličinu municije u zavisnosti od modela i proizvođača. Idealne su za ljude u pokretu i mogu se lako smestiti u torbu.
  6. Heftalice bez municije (klamerica) - potpuno novi sistem spajanja listova bez klamerica. Pored toga što nemate više trošak za dopunu odnosno klamerice, Vi dobijate i ekološki proizvod koji ne sadrži metal. Može se koristiti za svakodnevni rad gde je potrebno spajanje dokumenata, ali svoju posebnu primenu može imati u školskim i predškolskim ustanovama zato što je bezbedna za rad dece. Svoju primenu takođe nalazi u pakovanju hrane, jer se na taj način izbegava upotreba metalnih klamerica. Postoje modeli koji vezuju dokumenta sa jednom i dve rupice, ovi drugi se nakon spajanja lako i jednostavno odlažu u fascikle i registratore sa mehanizmom. Sa ovim proizvodom moguće je spajanje do 10-12 listova.

Rasheftivači

Rasheftivači služe za uklanjanje klamerica iz papira, dolaze u nekoliko oblika i veličina. Ovaj alat za raskoričavanje dokumenata jednostavan je za korišćenje. Mnogi od modela poseduju mehanizam za zaštitu od povreda.

Green office kancelarijski materijal ima veliki izbor kvalitetnih heftalica i rasheftivača po najpovoljnijim cenama.

Aktivni filteri